Промени в климата по света и в България

Години наред се питаме – до къде може да достигнат промените в глобалното затопляне и какви последици ще доведат.

Според учени, затоплянето на Антарктида не е по-различно, нито по-страховито от това отмерено в 30-те години на XIX век, нито от 40-те години на миналия век. Според мнението на специалисти и тогава ледниците са били в същите размери, а отстъпването им се е равнявало на скоростта, с която днес се отместват.

За разлика от тях, обаче по различните краища на света настъпват различни аномалии, които ни карат да сме не дотам безпристрастни.

Така например арктическият полуостров се топи със светкавична скорост, в резултат от човешка намеса;

По отношение на Северния ледовит океан, въпроса с климата е тясно свързан с ледниците и конкретно, колко още ще съществуват те там;

Глобалното затопляне се очаква да промени континента Европа, като го преобрази в леден континент;

По данни от края на миналия век, северния плюс се измества на година с 6 см в посока Канада, а след 2005 година скоростта му на преместване се е ускорила драстично в посока Гренландия;

Всички аномалии в промяната на местоположението на земните площи се дължат на топенето на ледниците и по-конкретно гренландските ледове.

До къде обаче ще доведат промените и как ще се измени климатичната температура на Земята, все още е въпрос на догадки.

Не е случайност и положението на страната ни в цялата схема на климатични аномалии. През последните години все по-осезаемо се забелязва, как страната ни губи 4-те си сезона.

Според учените намаляване снеговете на Еверест е в резултат от изхвърляните парникови газове.

Каквото и да се говори обаче истината е, че човешката дейност оказва силно влияние и отрицателно въздейства над климата. Очаква се един ден тези климатични промени да са необратими.